Knoflook extract 2

DIt recept is nog een experiment. Ik ben er al een paar jaar mee aan het uitproberen tegen een overmatige populatie perenringworm in perenbomen.

Het is de bedoeling dat de boom een andere geur heeft, tegen de tijd dat de kevres verpopt zijn en uit de boom vliegen. Ze zullen dan snel weer eitkjes gaan leggen. Als ze de boom niet herkennen (op geur) zullen ze een andere zoeken.

Je zal hiervoor meestal wel de ladder op moeten, neem dus een drukspuit die je veilig kan hanteren op de ladder. Je wilt de takken en stam inspuiten met de straal. Je hoeft dus niet overal heel goed bij te kunnen zoals bij rupsen ed.

Neem het olie/zeep mengsel en shud het goed voor het mengen in de spuit. Vul de drukspuit met (lauw) water. De verhouding moet zodaning zijn dat het nog gemengd met water blijft, totdat de spuit leeg is, anders spuit je alleen water. Blijf dus ook de spuit goed bewegen/schudden tussen het spuiten door.

mengverhouding water/olie:

  • 1,25 liter = 10 EL
  • 2 liter = 16 EL
  • 5 liter = 40 EL

Tijdstip:

De olie kan je koel, lang bewaren, zodra je het mengt met zeep een paar weken.

De larves verpoppen zicht half april tot half mei (afhankelijk van hoe vroeg het groeiseizoen begint). Rond die tijd is het gunstig om al een spuiting uit te voeren. alf mei herhalen. Zeker als het veel regent, is het verstandig om ook te herhalen. Juni zijn de eitjes gelegd, dan kunnen we niks meer betekenen. Dan is de specht onze grote vriendom het over te nemen.

Similar Posts